lieven's gitaarreparatie, -afstelling en -onderhoud site
  • home
  • check je gitaar
  • Doe het zelf
  • prijslijst
  • Vintage & 2dehands
  • Blog
  • contact

Verliefd geworden op een tweedehands gitaar? Twee dingen waar je écht op moet letten!

12/26/2018

1 Comment

 
Zit je op een druilerige zondagnamiddag wat te browsen op 2dehands.be en kom je daar toch wel dé zessnarige liefde van je leven tegen en nog leuk geprijsd ook, bovendien vlakbij! Ga ervoor! zou ik roepen maar wel met enig voorbehoud. Voor je het weet blijkt die topper namelijk een 'flopper'.

Twee dingen waar je écht moet op letten.

Laat je bij de koop van een tweedehands gitaar niet al teveel leiden door hoe het instrument is op het moment dat je het gaat testen. De gitaar is "gebruikt" en zal dus zeker niet in topconditie zijn. De afstelling kan slecht zijn, de snaren kunnen 'dood' zijn, bij een elektrische kunnen de pots of de schakelaar kraken … Allemaal dingen die makkelijk en relatief goedkoop op te lossen zijn via een servicebeurt bij een luthier. Eigenlijk zijn er volgens mij maar twee zaken die een absolute "no go" zijn bij de aanschaf van een 2dehands gitaar.
​
Belangrijk bij een goed spelende gitaar is de "actie" van het instrument ofwel de hoogte van de snaren ten opzichte van de toets. De actie hebben we allemaal liefst zo laag mogelijk want dat speelt véél vlotter. Is de actie van je nieuwe crush oncomfortabel hoog, dan hoeft dat nog geen probleem te zijn. Check in dat geval even de hoogte van het zadel.
Foto
De actie is hier veel te hoog. Of dat echt een probleem is kan je zien bij het zadel.
Foto
Het zadel is hier al zeer laag. Je kan het niet echt meer verlagen waardoor ook de te hoge actie van de gitaar niet kan worden opgelost. Skippen dus, er zijn nog andere leuke gitaren te koop!
Foto
Het zadel heeft nog voldoende "vlees" om het drastisch te verlagen waardoor de hoge actie links, probleemloos kan worden opgelost.
Voor een elektrische gitaar geldt hetzelfde principe. Tenminste, als ze geen geschroefde hals heeft. Is de hals wel geschroefd dan kan die makkelijk worden losgemaakt en kan de halshoek (hoek van de hals t.o.v. de body) relatief simpel worden aangepast. Normaal gezien hoort dit bij een standaard servicebeurt. Check onderstaande bij een gelijmde hals of een 'neck-trough' verbinding: 
Foto
Hier is nog voldoende ruimte om de brug lager te draaien. Dat komt dus waarschijnlijk wel goed!
Foto
De regelschroeven van de brug zitten al tegen de body aan. Hier kan je niet meer lager. Skippen dus.
Even belangrijk is hoe de snaren over de hals lopen. De bedoeling is dat die netjes evenwijdig, met aan beide kanten van de toets evenveel ruimte voor de e en de E-snaar, lopen. Niets is immers zo vervelend dan bij het spelen van je hals te vallen. 
Foto
Aan de treble kant is hier te weinig ruimte zodat je garantie bij hoge noten van de toets gaat glijden. Skippen!
Foto
Bij een geschroefde hals is het probleem vaak relatief makkelijk op te lossen doch niet altijd!
Zijn beide aandachtspunten in orde, dan kan je met een relatief gerust hart tot aankoop over gaan, mits de fretten nog in een relatief goede staat zijn. Dat laatste is echter niet onoverkomelijk. Een refret kost geld maar niet gelijk een rib uit je lijf.

Wat nu als je al dertig jaar op zoek bent naar juist die gitaar en als de liefde zo groot is dat je het instrument koste wat koste toch wil hebben want anders is je leven niks meer waard? Of, je hebt zo'n instrument thuis met bovenstaande gebreken en eigenlijk onbespeelbaar maar met een hoge emotionele waarde? Wel, dan kunnen die problemen worden opgelost door een ervaren luthier. Bedenk wel dat een neck-reset en vooral de afwerking daarvan, een tijdrovende klus is en dat tijd geld kost, ergens tussen 300 en 600 euro en dat moet je dus bij de aankoopprijs bijtellen. Is de gitaar dat waard (vintagewaarde en/of emotionele waarde)? Kom er dan maar eens mee langs ;-)
1 Comment
Jean link
6/23/2022 08:52:14

Lovely blog yyou have here

Reply



Leave a Reply.

    Auteur

    Luthier/gitaarspecialist met een passie voor oude instrumenten.

    Archieven

    August 2021
    August 2020
    May 2020
    February 2020
    June 2019
    December 2018
    December 2017
    August 2017
    April 2017
    September 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016

    Categorieën

    All

    RSS Feed